- Voor alle automerken
- Juiste type autoband
- Juiste bandenmaat
- Diepte profiel
- Bandenspanning
De juiste autoband voor zorgeloos veel kilometers
Met de juiste banden onder uw auto rijdt u veilig en comfortabel veel kilometers. Een goede autoband garandeert controle over uw auto, optimaal brandstofverbruik, technische levensduur en comfort. Voor elke auto en rijstijl is een geschikte autoband te vinden. Het is belangrijk om daarbij te letten op de bandenspanning, diepte van het profiel van de autobanden en of de juiste bandenmaat en type wordt gekozen.
We hebben voor iedere auto de juiste band
We hebben een ruim aanbod merken, waardoor we eenvoudig uit verschillende autobanden de juiste autoband voor u kunnen selecteren. Of het nu zomerbanden, winterbanden of seizoensbanden zijn, wij gaan bij autobanden voor de beste combinatie van kwaliteit en prijs voor uw auto.
Premium of budget autoband, wij geven u de keuze en advies
Er zijn veel autobandenproducenten. Afhankelijk van welke auto u gebruikt, waar en hoe u rijdt, kiest u budget of premium banden. Bent u op zoek naar een premium merk, dan kunt u bij ons terecht, maar rijdt u weinig kilometers dan kan een budgetmerk ook een goede keuze zijn. Daarbij verliezen we de kwaliteit niet uit het oog, want we adviseren alleen autobanden van goede kwaliteit.
Een band voor ieder seizoen
Zomerbanden
Het grootste deel van het jaar rijdt u op zomerbanden. Dat zijn in feite de ‘normale’ autobanden. Zomerbanden zijn gemaakt van een hardere rubberlegering die minder grip geeft bij koud weer, maar bij normale omstandigheden prima voldoen. Standaard worden nieuwe auto’s afgeleverd op zomerbanden. De wisseling van winterbanden naar zomerbanden is ongeveer zodra de buitentemperatuur regelmatig weer boven de 7 graden komt te liggen. Dit is meestal rond april.
Winterbanden
Een winterband is gemaakt van een zachter rubberlegering die met een speciaal en dieper profiel een betere grip geeft op de sneeuw en zorgt voor meer grip en een kortere remweg bij slecht weer. Met een profiel minder dan 4 mm verliezen winterbanden deze functie, en kunnen daardoor alleen nog als zomerband gebruikt worden (wettelijk tot 1,6 mm). Daarom is in Oostenrijk en Zwitserland aanvullende regelgeving van kracht over het minimum profiel van 4 millimeters voor winterbanden. Winterbanden bieden op winterse wegen dus meer veiligheid. Bij extreme gladheid blijft het raadzaam om de weg alleen op te gaan als dat strikt noodzakelijk is, ook als uw auto met winterbanden uitgerust is.
Winterbanden zijn in de wintermaanden in een aantal Europese landen verplicht, zoals Duitsland, Oostenrijk, Estland, Finland of Zweden. In Italië ligt het aan de lokale regels daar. Dus gaat u op wintersport, dan is de wisseling van zomerbanden naar winterbanden onontkoombaar. Het is daarnaast verstandig om ervoor te zorgen dat u sneeuwkettingen bij u heeft als u op wintersport gaat. Zodra de temperaturen onder de 7 graden zakken, presteren winterbanden beter dan zomerbanden.
All season banden
Vrijwel alle bandenmerken voeren 4 seizoenenbanden in hun assortiment: dit zijn banden die geschikt zijn voor alle (weers)omstandigheden. Seizoenswissels zijn met all season banden verleden tijd: u rijdt daardoor het hele jaar door op dezelfde set banden. Hierdoor bespaart u dus op de kosten voor bandenwissels. De banden slijten daarentegen ook weer sneller. All season banden zijn qua profiel en samenstelling als compromis gemaakt voor gemiddelde weers- en wegomstandigheden. Dit betekent ’s winters betere grip op de weg dan met de traditionele zomerband.
Het sneewvloksymbool
All season banden zijn geschikt om mee op wintersport te gaan als ze voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (alpinesymbool). Winterbanden hebben sowieso het sneeuwvloksymbool (alpinesymbool), dat op de zijkant te vinden is. Banden met dit symbool hebben speciale remtesten ondergaan op wegen met bijvoorbeeld sneeuw en ijs. In wintersportlanden zoals bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland zijn banden met het sneeuwvloksymbool inmiddels verplicht.
Bandenprofieldiepte
Het aantal millimeters profiel van een nieuwe band kan verschillen per merk, type en zelfs maat band. Meestal ligt de profieldiepte van nieuwe banden tussen de 6,5 en 9 millimeter, maar ze slijten waardoor de profieldiepte in de tijd zal verminderen. Het is onwettig en onveilig om een auto te rijden met een band waarvan de profieldiepte minder is dan 1,6 mm. Uw voor- en achterbanden slijten niet hetzelfde, vaak slijten uw voorbanden harder door het sturen, remmen en voorwielaandrijving. Daarom raden we aan om de voorbanden na verloop van tijd te verwisselen met de achterbanden. Zo wordt de slijtage gelijkmatiger verdeeld en kunnen uw banden langer mee.
Andere zaken om rekening mee te houden:
Bandenspanning
Het is belangrijk om de optimale bandenspanning te handhaven, zoals vermeld in de gebruikershandleiding van uw auto: het verbetert de controle over de auto, voorkomt vroegtijdig slijtage en verlengt de levensduur van de autobanden. Ook is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor duurzaam rijden. Hoe zuinig u rijdt, is voor een groot deel afhankelijk van hoe goed u de banden onderhoudt. Aangeraden wordt om de bandenspanning tenminste een keer per twee maanden te controleren, óf als u over slechte wegen hebt gereden. Autobanden met een te lage bandenspanning zorgen dat ze meer brandstof verbruiken en meer motorslijtage veroorzaken. Maar autobanden met een té hoge bandenspanning kunnen gevaarlijk zijn: tijdens lange ritten, eventueel met hoge snelheid, kunnen ze zo veel opwarmen dat een klapband het gevolg is.
Uitlijning
Uitlijning kan ook onnodige slijtage van de banden voorkomen. De banden worden onder een bepaalde hoek onder de auto geplaatst. Soms kunnen de banden hiervan gaan afwijken. Dan slijten de banden en andere auto-onderdelen onnodig snel. Een uitlijning zorgt er dan voor dat de afwijking in de wielstand wordt opgeheven en dat u weer zuiniger en comfortabeler rijdt. Ervaart u een trilling in het stuur bij hogere snelheden, dan kan het zijn dat de banden gebalanceerd moeten worden. Door de banden te balanceren is er beter contact met de weg, slijten de banden regelmatiger en is er een hoger rijcomfort.